Ikke ta større forbrukslån enn nødvendig

Med reklamer i nærmest alle medier for billige forbrukslån, store forbrukslån og lån der du kan bruke pengene til akkurat hva du vil, så er det lett å la seg friste. Og det er nødvendigvis ikke noen dårlig idé å ta opp et slikt lån dersom man bruker pengene til noe fornuftig, og har planlagt nedbetalingen av lånet på en god måte. Men det kan være lett å la seg friste til å ta opp et større forbrukslån enn hva du egentlig trenger, noe som vil medføre ekstra og unødvendige kostnader for din egen del.
Unødvendige kostnader

For jo større et forbrukslån er, jo lengre tid vil du bruke på å betale det ned. Så enkelt er det faktisk, og da vil også lånet bli dyrere. For hver eneste måned du har lånet, så vil du bli belastet med renter og gebyrer. Følgelig er regnestykket enkelt – jo kjappere du betaler ned lånet – jo billigere blir totalsummen. I tillegg vil man ofte kunne ende opp med høyere rente når lånesummen blir større, slik at det i bunn og grunn ikke er noen grunn til å låne mer enn nødvendig. Å ta med 10 000 kroner ekstra «fordi du kan» er med andre ord en dårligere idé enn hva man kanskje skulle tro.

Kan være vanskeligere å få aksept

En annen god grunn til at vi fraråder deg til å ta opp større forbrukslån enn nødvendig, er fordi at det kan være vanskeligere å få innvilget søknaden dersom lånesummen er for stor. Trenger du bare 50 000 kroner, så er det høyst unødvendig å søke om et lån på 70 000 kroner. Kanskje er det akkurat her smertegrensen går for din del, noe som vil føre til avslag på søknaden. Når man søker om et lån som er større enn hva man egentlig trenger, så er det også fort gjort at de «ekstra pengene» går til noe unødvendig. Kanskje skulle man egentlig kjøpe seg ny bil, og endte opp med en vannscooter på kjøpet. Det kan straffe seg når nedbetalingen begynner og rentene koster deg mer enn du hadde trodd.

Så mye kan du låne

Norske banker tilbyr forbrukslån inntil 500 000 kroner. Dette er makstaket hos alle banker, men de fleste nordmenn låner naturligvis langt mindre summer enn som så. Det finnes ingen presis statistikk på tvers av bankene som forteller hvor gjennomsnittssummen ligger, men vi antar det er rundt 50 000 kroner. Dette er en sum som matcher med de fleste nordmenns interesser når det kommer til slike lån, der man vanligvis bruker pengene på oppussing, reise eller nedbetaling av annen gjeld.

Renten vil ofte variere avhengig av hvor mye du låner, og nedbetalingstiden på lånet. Selv om du kanskje får høyere rente når du velger kortere nedbetalingstid, så vil man i de fleste tilfeller uansett slippe billigere unna på denne måten. Benytt deg derfor alltid av en priskalkulator når du skal ta opp forbrukslån, slik at du er sikker på at lånet blir billigst mulig hva renter og gebyrer angår.